“Geld besparen” met de juiste parameters


Sinds juli 2021 moeten frequentieregelaars die in de Europese Unie en de EER worden verkocht voor het eerst voldoen aan minimale efficiëntie-eisen. Bij Danfoss is er veel werk verzet om voor te bereiden en om te voldoen aan de etiketterings- en documentatievereisten.

Ook elektromotoren vallen onder de nieuwe EU-regelgeving en ook hier zijn de efficiëntie-eisen nog hoger geworden. Het gebruik van efficiëntere motoren en aandrijvingen is de basis voor een efficiënt systeem. En werking met variabele snelheid leidt tot aanzienlijke energiebesparingen (in het bereik van 15-40%).

Maar hoe zit het met de instellingen in de frequentieregelaar? Hebben ze invloed op het stroomverbruik van de elektromotor? Danfoss Drives-experts hebben geprobeerd deze vraag te beantwoorden en dit praktisch te illustreren. Verschillende aandrijvingen werden gemeten die werden gebruikt voor de ventilatie van de Danfoss Drives-fabriek en kantoren in Graasten, Denemarken. De conclusie is dat, afhankelijk van de specifieke toepassing, de energiebesparingen die worden verkregen door de juiste instellingen van de aandrijving in orde van grootte vergelijkbaar zijn met het upgraden van de minst efficiënte IE1-motor naar de meest efficiënte IE4-klasse.

Als u klaar bent om te investeren in de meest efficiënte motor, waarom zou u uw toepassing dan niet optimaliseren met de juiste parameter instellingen?

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op de volgende blog “Focus on Drives”.