Succesvolle samenwerking bij robuuste aandrijving hoge druk pompunit
Eind oktober stond Paul Quaedvlieg van Aandrijftechniek in de Brabantse klei om een aantal personen te interviewen die hadden samengewerkt bij de ontwikkeling van een grote mobiele pompunit van Van Vulpen, specialist in horizontale grondboringen. Een mooi stuk techniek in een bijzondere omgeving. Het complete artikel is te lezen in de speciale editie van Aandrijftechniek met als thema: ‘De elektromotor, technologie & toepassingen’
Samenwerking in de industrie is van alle tijden. Toch zie je dat niet altijd terug in een project of eindproduct, meestal staat er maar één naam op. Maar niet bij de grote mobiele pompunit van Van Vulpen, specialist in horizontale grondboringen. Deze pompunit is vervaardigd door de machinebouwer en hoofdaannemer Dupagro. Op het scherm van de HMI staan onderaan drie logo’s; Van Vulpen, Dupagro en Duim Techniek. Dat op de bouwplaats in Maarheeze ook nog B&P Elektromotoren en Danfoss Drives aanwezig zijn, maakt het verhaal alleen maar complexer. Hieruit blijkt wel dat er veel partijen succesvol hebben samengewerkt aan een gedegen en robuust eindproduct op maat.
Een aantal voorbeeld foto’s, op aanvraag meer beschikbaar :
Het product op maat is in dit geval een mobiele pompunit in een container. Makkelijk te verplaatsen en elders weer in te zetten. De pompunit zorgt ervoor dat de boorvloeistof door de boorpijpen heen gepompt wordt. En daar is druk voor nodig, veel druk.
Jelle Duim van Duim Techniek legt uit waarom: “Voorheen werden dit soort units aangedreven door een dieselmotor, nu hebben we gekozen voor een 450 kW watergekoelde elektromotor. Door dit vermogen kan de pompunit 3200 liter water per minuut pompen bij 70 bar.”
Strengere milieueisen
Waarom wordt nu een elektromotor gebruikt in plaats van een dieselmotor? “Tot voor kort waren deze machines allemaal diesel-aangedreven,” legt Duim uit. “Echter staat in de aanbesteding steeds vaker dat de emissie-uitstoot minder moet. Het moet schoner, het moet elektrisch. Ook in dit geval.”
Voor de elektromotor en frequentieregelaar nam Duim contact op met Jan Pals van B&P Elektromotoren. De contacten tussen beide bedrijven lopen al sinds 2009. Pals over de samenwerking: “De samenwerking is eenvoudig begonnen, met kleine applicaties en compacte regelaars. Nu leveren we het complete scala aan regelaars van IP21 tot IP66, voornamelijk de VACON-serie van Danfoss. Inmiddels hebben we gezamenlijk meerdere projecten gedaan, in de scheepvaart, recycling en energiesector.”
Vloeistofgekoelde motor en regelaar
Duim Techniek koopt bij B&P Elektromotoren zowel de elektromotoren als de drives in. “Vaak worden we al in het voortraject meegenomen, zoals ook bij deze hogedrukpomp,” legt Pals uit. “Dit is een mooi voorbeeld waarbij we samen met Danfoss om tafel hebben gezeten. Duim Techniek kwam met de aanvraag voor de aandrijving van een applicatie. Daarna ga je met elkaar brainstormen, wat kunnen we hier het beste inzetten?”
“Uiteindelijk zijn we uitgekomen op een watergekoelde unit, waarbij zowel de elektromotor als de frequentieregelaars watergekoeld zijn. Duim heeft met ons gespard over de selectie van de motor en drive, maar ook wordt de keuze voor het type koeling en het bijbehorende koelmiddel besproken, etc.”
Software zorgt voor flexibiliteit
Bij deze pompunit wordt gebruik gemaakt van de frequentieregelaars van het type VACON NXP 820. Volgens Remco Buskens, Business Development Manager bij Danfoss Drives, zijn deze regelaars compact en erg stil. “Deze regelaars zijn standaard producten, hebben een rendement van 98% en zijn vloeistof-gekoeld. De VACON-range van Danfoss bestaat uit modulaire regelaars, waarbij een klant kan kiezen uit diverse groottes. Het is echter de software die voor de flexibiliteit zorgt.”
Meer over het boorproces, de complete aandrijving van de pompunit én de samenwerking tussen de bedrijven is te lezen in de ‘Speciale Editie ‘De elektromotor, technologie & toepassingen‘. Deze Special Editie wordt gratis verspreid onder onze abonnees en is tevens los te koop in onze webshop.
Bron : www.at-aandrijftechniek.nl
Ook is het stuk terug te lezen via de website van Danfoss : https://www.danfoss.com/nl-nl/about-danfoss/news/dds/case-study-succesful-cooperation-robust-drive-technology-high-pressure-pump-unit/
Heeft u vragen, wilt u meer weten of heeft u een project waar dit van toepassing is? Neem contact op met B&P Elektromotoren B.V. voor meer informatie. Bel met ons via het algemene telefoonnummer 0344-616267 en we bespreken de mogelijkheden.