Lagerschade door lagerstromen

HET PROBLEEM
Spanningen die via de motoras lopen, beschadigen uw lagers!
Als bij motoren frequentieregelaars worden gebruikt, worden schadelijke elektrische spanningen op de motoras geïnduceerd. Zodra deze spanningen de weerstand van het smeermiddel in het lager overwinnen, ontladen deze zich via uw motorlager. Dit kan leiden tot kraters, ernstige invretingen, oppervlakteschade, overmatige geluiden en mogelijk uitvallen van de lagers.

Geïnduceerde asspanningen
Wanneer uw motoren met een frequentieregelaar worden bediend, ontstaan schadelijke spanningen op de assen. Deze spanning op de as zoekt een weg naar aarde. Gewoonlijk loopt deze weg via uw motorlagers.

Lagerschade
Schadelijke stromen springen als vonken over tussen de rollende delen en de lagerloopring. Dit effect wordt vonkerosie genoemd. Het veroorzaakt smeltkraters, ernstige aanvretingen en uiteindelijk een vervorming van het lageroppervlak (waardoor het lagerloopvlak er uit gaat zien als een wasbord). Hierdoor wordt de levensduur van uw lager aanzienlijk korter.

Circulerende hoogfrequente stromen in grote gelijk- en wisselstroommotoren
Naast het uitvallen van lagers in motoren door geïnduceerde stromen, kunnen uw lagers ook uitvallen door circulerende hoogfrequente stromen. Deze stromen hebben een hoge frequentie (kilohertz of zelfs megahertz) en circuleren door de motorlagers als gevolg van de ongelijkmatige magnetische flux in de stator. Dit is dan met name het geval bij wisselstroommotoren met een vermogen groter dan 75 kW.

DE OPLOSSING – AEGIS RING
De AEGIS ring voorkomt lagerschade die wordt veroorzaakt door elektrische spanningen. Dit omdat deze aardingsring de schadelijke asspanning via een andere route dan uw lagers naar aarde afvoert. Door het gebruik van de betrouwbare elektronentransporttechnologie bieden de geleidende microvezels in de AEGIS ring de weg met de minste weerstand en wordt de levensduur van uw motor aanzienlijk verlengd.

Grote motoren zonder geïsoleerde lagers

  • de motorbehuizing moet goed geaard zijn
  • montage van de AEGIS ring aan de aandrijfzijde en aan de andere zijde van de motor, om een uitgang voor circulerende stromen te bieden en geïnduceerde stromen naar aarde af te voeren
  • de stromen worden door de AEGIS ring buiten uw lagers om afgevoerd.

Grote motoren met een geïsoleerd lager aan de NIET-aandrijfzijde en een niet-geïsoleerd lager aan de aandrijfzijde

  • aarding van de motorbehuizing
  • montage van de AEGIS ring aan de aandrijfzijde (de andere zijde dient als isolatie)
  • de AEGIS ring beschermt op deze wijze het niet-geïsoleerde lager tegen geïnduceerde stromen
  • de stromen worden door de AEGIS ring buiten uw lagers om afgevoerd
  • de lagers van de aangedreven apparatuur (overbrenging, lagerhouders, impulsgevers enz.) worden op deze manier ook beschermd.

Heeft u vragen, wilt u meer weten of heeft u een project waar dit van toepassing is? Neem contact op met B&P Elektromotoren B.V. voor meer informatie. Bel met ons via het algemene telefoonnummer 0344- 616267 en we bespreken de mogelijkheden.