Koppellieren met rem elektromotoren en frequentieregelaars

Als vervanging van een oude poolomschakelbare elektromotoren (2,0 kW – 5,0 kW  / 1500 omw – 3000 omw) met rem 20 Nm en vertragingskast, is samen met de klant besloten om deze te vervangen met hedendaagse techniek.

Voor de liertoepassing, waarbij de motor niet continue hoeft te draaien, is gekozen voor een elektromotor : 5,5 kW, 1500 omw/min,  S2 -30 minuten in IP66 uitvoering met IP66 rem.

De elektromotor is aangebouwd aan een WEG reductor waardoor een uitgaand toerental van 87 omw/min gerealiseerd wordt.

De elektromotor wordt aangestuurd door een VACON 100 INDUSTRIAL frequentieregelaar. Het toerental kan via de frequentieregelaar eenvoudig omhoog geregeld worden.

Het betreft meerdere koppellieren aan boord van een duwboot. In deze toepassing is het van belang dat de draad goed op spanning blijft, zodat de duwbak niet gaat bewegen t.o.v. het schip. Hiervoor laten we de regelaar op koppel het toerental begrenzen. Wanneer het koppel wordt behaald zal de regelaar het koppel vasthouden tot het run signaal wegvalt. Dit is ook het moment waarop de rem wordt ingeschakeld.

Het maximale koppel wordt begrensd. Wanneer de lier het maximale koppel bereikt, wordt het toerental van de lier automatisch teruggebracht. Na het stoppen van de aansturing komt de rem in. De rem kan ook middels een bruggelijkrichter via de omvormer worden gelost voor noodsituaties.

Het is in deze toepassing van belang dat de rem snel schakelt,  dit is opgelost door de DC zijde van de remgelijkrichter te schakelen.